Benvenuto

.

Zeilen in het land van Passie en Schoonheid

Elke wind in Italia heeft een eigen naam. De tramontana en de scirocco zijn de bekendste winden die het weer en de temperatuur danig beïnvloeden. Het beste seizoen om Italië te bezoeken, is het voorjaar en de zomer. Het is dan namelijk meestal lekker weer: droog, met weinig regen en een lichte, warme wind. In mei, juni en september is het wat koeler en is er ook minder toerisme.

De aantrekkingskracht van de Italiaanse kust is onlosmakelijk verbonden met het karakter van de stadjes op de eilanden en andere stedelijke centra langs de kust. Ze bieden een rijk historisch erfgoed dat op elke straathoek zichtbaar is en gebeeldhouwd is in het natuursteen van de huizen, pleinen en steegjes waar u de mediterrane levensvreugde kunt voelen, met de typerende hartelijkheid van de gastheren die deel uitmaakt van de cultuur van het leven aan en nabij de zee.

Italië heeft zowel ervaren zeilers als beginnelingen veel te bieden, en heeft aan wal talloze activiteiten. Met vijf verschillende regio’s van waaruit je kunt vertrekken en honderden kilometers kustlijn om te verkennen, komen vele zeilers telkens weer terug naar Italië.

  • Warm Klimaat en prachtig helder water

  • De heerlijke Italiaanse keuken

  • Rotsachtige kustlijn met de prachtigste stadjes

De Verschillende Regio’s in Italië

wave

Zeilen rond Elba en langs de Toscaanse kust

Het eiland Elba voor de heuvelachtige kust van Toscane is het grootste eiland van het Toscaanse archipel en is na Sicilië en Sardinië het derde eiland van Italië. De hoofdstad is Portoferraio en twee oude vestingen domineren de ingang van de oude haven.

Het eiland Elba is prachtig met veel natuur, cultuur en de heerlijke Italiaanse keuken. In de kustlijn van bijna 150 kilometer vind je vele baaien zoals Marina di Campo en Lacona. Baaien omzoomd door heuvels, bomen en zandstranden.

Naast Elba vind je ook de eilanden Capraia, Pianosa en Giglio. Vanuit het Toscaanse archipel ligt Corsica ook binnen bereik.

Parels

Er is een oude legende die zegt dat de Toscaanse archipel is gevormd door de godin Venus, toen de parels van haar ketting in zee vielen. De parels vormden later de zeven eilanden, met Elba als grootste parel, die ook wel de Zeven Zusters genoemd worden. Per zeiljacht ontdek je de állermooiste plekjes van deze eilandengroep en heb je soms zelfs een paradijselijk baaitje voor jezelf. Zeilen in dit gebied geeft de mogelijkheid tot relatief korte dagafstanden waardoor er genoeg tijd overblijft om lekker te zwemmen en te genieten van de rustieke stadjes.

Voor meer informatie neem je moet ons contact op of vraag je hier vrijblijvend een persoonlijke zeilvakantie offerte aan.

Zeilen in de golf van Napels of langs de Amalfikust

De Amalfi Kust

De Amalfische kust is de zuidoostelijke kust van het schiereiland onder Napels, met dorpjes als Positano, Maiori en natuurlijk Amalfi. De grotere stad in deze hoek is Salerno.

De havendichtheid in dit gebied is niet erg hoog, dus een ankerbaai opzoeken, met name die in Amalfi, Positano, Capri, Ischia of Procida, is een aantrekkelijk alternatief. Als de wind sterk vanuit het westen komt, bijvoorbeeld bij een opstekende (normaal noordwestelijke) Mistral, kunt u het beste uitwijken naar de havens van Salerno, Ischia of Procida, vanwege hun beschutte ligging.

Zeilen ten noorden van Sardinië

Het eiland Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië. Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Het eiland wordt omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door kleine veeboeren die ‘s avonds weer huiswaarts, aan de vaste wal, keren. Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft.

Maddalena Eilanden

Ten NO van Sardinië ligt het Maddalena Archipel. De archipel bestaat uit zeven grotere eilanden en talrijke kleinere eilanden en is gelegen in de Straat van Bonifacio tussen Corsica en Sardinië voor de Costa Smeralda (Smaragdkust).

De eilandengroep is geliefd bij zeilers vanwege het ongerepte natuurschoon en de smaragdgroene wateren met talloze baaien. De eilandengroep werd in 1994 ondergebracht in het Nationaal Park La Maddalena-archipel. De archipel werd reeds bewoond in de oudheid. Bij de Romeinen waren de eilanden bekend als Cunicularia.

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat waarbij het in de zomer lekker warm kan worden. Een zeilvakantie in Sardinië is voor de meer ervaren zeiler en kent in de zomer een windkracht tussen de 2-5 bft. De dag afstanden variëren tussen de 15 en 35 mijl.

Wil je zeilen rond Sardinië dan geven wij je graag advies over de vertrekhavens en routes. Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Zeilen ten noorden van Sicilië

De geschiedenis van Sicilië is die van ‘indringers en bezetters’. Ga maar na: Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers en niet te vergeten (in de ogen van de echte Sicilianen)… Italianen, hebben het strategisch gelegen eiland in de laatste 25 eeuwen overheerst.

Eoilische Eilanden

Ten noorden van Sicilië vind je de prachtige eilandengroep de Eolische Eilanden. De Eolische eilanden is een eilandengroep in de Tyrreense zee waarvan het hoofdeiland Lipari op ongeveer 40 kilometer ligt ten noordoosten van Sicilië.  De namen van de zeven eilanden die de archipel telt zijn: Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi en Filicudi. De eilanden zijn allen ontstaan door vulkanische activiteit echter heeft alleen Stromboli nog een vulkaan die nog steeds actief is.

Praktische informatie

Het is zonnig en aangenaam in de periode begin Mei t/m eind Oktober en de windkracht ligt tussen de 2-6 beaufort. De afstanden tussen de verschillende havens kunnen soms wat lang zijn.

Tijdens een zeilvakantie Sicilië vertrek je vanuit Tropea, Sant’Agata di Militello of Marsala. Je reist met het vliegtuig of met eigen vervoer.

Voor alle prijzen vraag je vrijblijvend een offerte aan of neem je contact met ons op.